Iedereen kent inmiddels de populaire zonnepanelen, maar ken je ook de zonnedakpannen? Dit zijn dakpannen met een ingebouwd zonnepaneel, waardoor ze net als traditionele zonnepanelen zonlicht kunnen omzetten in energie. We kunnen ons voorstellen dat je nu twijfelt tussen zonnedakpannen en zonnepanelen. Maak je vooral geen zorgen, want je kunt geen foute keuze maken. Beide mogelijkheden bieden namelijk voldoende energie én een milieuvriendelijke aanpak! De keuze komt uiteindelijk neer op je eigen persoonlijke voorkeur. Om je een beetje op weg te helpen lees je in dit artikel drie redenen om zonnedakpannen op je huis te laten plaatsen.

Zonnedakpannen vallen minder op

Zonnepanelen worden normaal gesproken boven op de dakpannen geplaatst. Dit betekent dat zonnepanelen boven je dakpannen uitsteken. Er zijn een heleboel mensen die dit esthetisch gezien jammer vinden, of die geen zonnepanelen mogen plaatsen omdat ze bijvoorbeeld in een monumentaal pand wonen. Zonnedakpannen zijn de perfecte oplossing, aangezien ze tussen de gewone dakpannen worden geplaatst. Dit betekent dat er niets uitsteekt en je de rust van het dak bewaart. Een andere oplossing voor het probleem is de installatie van geïntegreerde zonnepanelen. Ook bij deze panelen heb je namelijk geen uitstekels meer. Geïntegreerde zonnepanelen worden namelijk rechtstreeks op je onderdak geplaatst en dienen als vervanging van de dakpannen.

Je draagt bij aan een beter milieu

Er zijn twee redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om zonnepanelen op hun dak te installeren. Als eerste willen we natuurlijk allemaal graag onze energieprijs zien dalen, en ten tweede dragen we op deze manier ons steentje bij aan een beter milieu. Ook het installeren van zonnedakpannen draagt bij aan een beter milieu en een groenere aarde. Door te kiezen voor zonnedakpannen hoeft er namelijk minder gebruik te worden gemaakt van aardse grondstoffen zoals gas. Let wel op, want je zult bij zonnepanelen sneller rendement zien dan bij zonnedakpannen. Dit is onder andere te danken aan het technische en complexe design van de dakpannen.

De zonnedakpannen kunnen het hele dak vullen

Zonnepanelen zijn behoorlijk zwaar, en door dit extra gewicht kunnen ze meestal maar een klein deel van je dak vullen. Dit betekent dat je vaak een heleboel ruimte overhoudt waar geen zonnepanelen kunnen staan. Dit is natuurlijk zonde. Omdat zonnedakpannen zich letterlijk nestelen tussen je normale dakpannen kun je ervoor kiezen om het hele dak te vullen met deze dakpannen. Dit kun je doen voor extra rendement en energie, maar ook omdat je bijvoorbeeld graag één kleur dakbedekking wilt hebben. Ditzelfde geldt overigens ook voor geïntegreerde zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden namelijk normaliter ook tussen de normale dakpannen geplaatst en ze zouden de normale dakpannen dus ook kunnen vervangen.