Heb je een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Nu kun je starten met de eventuele nodige klussen en kun je aan het leukste onderdeel gaan beginnen: het inrichten van jouw nieuwe huis! Wanneer je je vloer en (de stijl van) je meubilair hebt uitgekozen, is het tijd om te kijken naar de raambekleding, ook wel raamdecoratie genoemd. Wanneer je kiest voor de juiste raamdecoratie maakt dit de inrichting van een woning of kamer perfect af. Het draagt niet alleen bij aan de sfeer, maar biedt je ook extra privacy. Raamdecoratie is bepalend voor de hoeveelheid lichtinval in een kamer én hoe warm je woning kan worden. Het kiezen van de juiste raamdecoratie is dus erg belangrijk! Ben jij benieuwd waar je op moet letten bij het kopen van raamdecoratie voor jouw huis? Je leest het in dit blog. 

 

1. Kies altijd voor raamdecoratie op maat

In bouwmarkten vind je vaak raamdecoratie met standaard afmetingen. Doordat bouwmarkten deze raamdecoratie in bulk kunnen inkopen is de prijs misschien gunstig, maar er bestaat met dit type raamdecoratie een grote kans dat het totaal niet past bij de afmetingen van jouw ramen. Het is enorm vervelend om je dagelijks te ergeren aan het gordijn dat niet lang genoeg is, of het duo rolgordijn wat niet breed genoeg is om het volledige raam te bedekken. Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van de inrichting van je huis. Hier mag je dus ook best in investeren. 

 

2. Kies voor raamdecoratie die past bij de stijl van de woning

De kleur en stijl van de door jou gekozen raamdecoratie kan je inrichting volledig afmaken. Het kan de sfeer maken of breken. Heb je een modern interieur? Dan is raamdecoratie in donkere kleuren vaak goed geschikt als finishing touch. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld kiezen voor zwarte jaloezieën op maat, of je kunt een mooi, donker gekleurd rolgordijn op maat bestellen. Heb je een landelijk interieur? Kies dan voor shutters in houttinten. 

 

3. Vergeet de functie van de raamdecoratie niet

Ga van te voren goed bij jezelf na welke functie de raamdecoratie per kamer dient. Iedere soort raamdecoratie heeft zijn eigen voordelen en functionaliteiten. Voor de slaapkamer kies je natuurlijk beter voor verduisterende raambekleding, waar in de badkamer houten jaloezieën of (duo) rolgordijnen voldoende zijn. 

 

4. Het type raam

Om voor de juiste raamdecoratie te kunnen kiezen, is het belangrijk om goed naar het raam te kijken. Is het raam bijvoorbeeld schuin, standaard, een deur raam of bevindt het raam zich in het dak? Voor ieder raamtype zijn verschillende soorten decoratie geschikt.