Palmolie is een olie afkomstig van de rood-oranje kleurige rode vrucht. Deze rode vrucht groeit aan de oliepalm. Palmolie is een van de meest gebruikte oliën. Deze zit in zowat 50% van de artikelen die wij eten of gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan schoonheids- en voedingsmiddelen. Duurzame palmolie is een oplossing voor vele rampen. Denk bijvoorbeeld aan palm oil deforestation .

 

Ontbossing: gevaar voor de natuur

Een duurzaam geproduceerde palmolie kent veel voordelen. Deze worden namelijk geproduceerd zonder ontbossing. Vroeger werd de oliepalmen ofwel de bossen gekapt om palmolie te verkrijgen. Dit is door verduurzaming stopgezet. Momenteel worden de bossen dus niet gekapt om palmolie te verkrijgen. Ruim 86% van de palmolie die gebruikt wordt in Europa is duurzaam gecertificeerd. Het ontbossen zorgde namelijk voor veel ecologische problemen. Minder bossen, betekent minder boom. Dit houdt in dat we de natuur aan het uitroeien zijn. Dit kent nadelen voor mensen en dieren. Minder bomen betekent namelijk minder aanmaak van zuurstof en grondstof. De dieren in de natuur raakten ook in gevaar. Ze hadden minder leefruimte en dit vormt een gevaar voor het bestaan van de dieren. Momenteel worden de bossen niet omgepakt voor palmolie. Hiermee worden de dieren en mensen beschermd. 

 

Duurzame palmolie is een alternatief van palmolie 

Veel non-profit organisaties gingen een strijd aan. Deze strijd was gerelateerd aan het produceren van palmolie. Dit moest volgens non-profit organisaties stopgezet worden. Echter bleek dat dit geen oplossing zou zijn. Voor het produceren van palmolie hebben we namelijk minder grond nodig dan bij andere oliën. Voor het produceren van kokosnootolie, olijfolie en zonnebloemolie, hebben we 5 keer zoveel grond nodig. Als we dus geen palmolie produceren, moeten we andere oliën kweken. Dit is natuurlijk geen oplossing maar verschuiving van het probleem. Een mogelijke verschuiving zou dus meer negatieve gevolgen met zich mee kunnen brengen. Hierdoor gaat de productie van palmolie door. Echter wordt dit dus gedaan zonder ontbossing. Waardoor er ook minder zorgen ontwikkelen omtrent grond. 

 

Sociaal-maatschappelijk: elkaar ondersteunen

Duurzame palmolie heeft ook op sociaal-maatschappelijk niveau voordelen met zich gebracht. Doordat de vruchten van een oliepalm heel het jaar door zijn vruchten afwerpt, hebben veel boeren er zijn voordeel uit gehaald. De bossen worden niet gekapt, maar de kleine boeren en met name de vrouwen hebben hier hun voordeel aan. Heel het jaar door kunnen ze produceren en dit zorgt voor inkomen. Hiermee help je zowel de natuur, als de lokale burgers die zich inzetten om wat brood naar huis te brengen.