Canvas stof, ik wist hier eigenlijk niks over, maar toch is het een eeuwenoud materiaal. Toen ik deze blog ging schrijven wilde ik iets schrijven over een ideale buitenstof, maar wat ik uitvond over canvas deed me verbazen! Daarom duik ik ook iets dieper in de wereld van de canvas stof, en waarom het zo’n fijne stof is om mee te werken!

Wat is het eigenlijk voor stof?

Canvas stof is al eeuwenoud. Het wordt vooral gebruikt in de schilderkunst. De meeste schildersdoeken zijn van canvas gemaakt, waar dan met olieverf op wordt geverfd. Een van de oudste schilderijen op canvas komt uit 1410! Ook werd canvas voor veel andere doeleinden gebruikt. Inmiddels is het gebruik van canvas in andere voorwerpen veelal vervangen door synthetische stoffen. Deze zijn goedkoper en makkelijker te maken. Toch heeft canvas veel voordelen, en het is zonde dat er minder aandacht voor is vandaag de dag. Gelukkig begint de canvas stof door middel van de trend met canvas tasjes weer een beetje in de spotlights te staan. Waarom de stof zo fijn is om mee te werken leg ik in het volgende stukje uit!

Wat maakt canvas stof zo aantrekkelijk om mee te werken?

Het grootste voordeel aan een canvas stof is dat het ontzettend sterk is. Dit is waarom het materiaal al eeuwenlang in allerlei toepassingen werd gebruikt, zoals zeilen, kleding en tassen. Het materiaal was niet helemaal van het toneel verdwenen. Het wordt vaak gebruikt in vakantie tentjes, grote party-tenten, doeken en rugzakken. OMdat het zo stevig is, blijft het lang goed. De stof is verder van hennep gemaakt, wat een natuurlijk materiaal is. Dit maakt de stof volledig organisch. Hierdoor kan canvas ook heel goed gerecycled worden, mocht de stof toch niet meer gebruikt kunnen worden. Voordeel twee is dus dat het heel goed voor het milieu is. Tot slot is het materiaal erg goedkoop, omdat er niet veel bij het productieproces komt kijken. Dit is logisch, omdat de stof al eeuwen wordt gebruikt. Dit maakt de stof nog aantrekkelijker dan het al was.

Wat maak je van canvas stof?

Omdat de stof dus zo stevig is, kun je van alles er van maken. Tegenwoordig zien we steeds meer de canvas tasjes terug in het straatbeeld. Ook wordt het gebruikt als bewust alternatief voor fast-fashion stoffen. Een andere toepassing is in de bekleding van buiten-meubilair. Denk daar bijvoorbeeld aan strandstoelen of tuinkussens. De stof droogt snel in een zonnetje, en gaat niet vlekken of stinken! Dit maakt het ideaal om toe te passen in de buitenlucht. Kleur dus de zomer aan met wat leuke stoffen van canvas!