Een huis kopen, kan heel intimiderend lijken. Zeker wanneer je het nog nooit gedaan hebt. Op school leren we immers een hoop dingen maar dit is zoiets wat we meestal zelf moeten uitvogelen. Gelukkig zijn de grote algemene stappen simpeler dan ze lijken. Vaak zijn die grote algemene stappen spannender juist omdat ze zo groot lijken en dus minder behapbaar. Maar dat valt wel mee. In deze blog vertel ik je over deze stappen. Lees je mee?
Verkoop je de boel of ga je voor wat extra’s
De beslissing maken om een huis te kopen, kan een hoop redenen hebben. Sommige mensen willen verhuizen omdat een nieuwe gebeurtenis in hun leven daarom vraagt. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding of een nieuwe baankans. Anderen willen graag een huis extra kopen, bijvoorbeeld voor verhuur. Het is handig om je redenen duidelijk te hebben omdat je aan de hand daarvan een eisenlijst op kan stellen en vervolgens kan afstrepen welke huizen daarbuiten vallen of welke eisen je achteraf toch niet zo belangrijk vindt.
Waar ben je naar op zoek?
Dan begint het zoeken. Als je een huis wilt kopen in verband met gezinsuitbreiding zal je misschien een extra slaapkamer willen voor de kleine. Wanneer je voor werk verhuist, denk je misschien aan een huis dichtbij je werkplaats zodat je de files kan overslaan. Op de meeste websites van makelaars etc. kan je jouw eisen gemakkelijk in de zoekfilters instellen. Je krijgt dan meteen een overzicht met wat er beschikbaar is en binnen jouw wensen valt. Als je alle praktische zaken vooraf al geregeld hebt, is een afspraak voor een bezichtiging zo gemaakt.
Praktisch regelen
Maar het regelen van de praktische dingen is vaak waar we het wat lastig vinden worden. En dat is niet zo gek want onze wensen opstellen is makkelijk zat. Maar hoe realiseren we die? Voor de meeste mensen is een hypotheek een vereiste wanneer ze een huis willen kopen. Afhankelijk van je inkomen en contract kan je een bedrag lenen. Het is handig om dit misschien nog te regelen voor je op zoek gaat, zo voorkom je teleurstelling als achteraf blijkt dat jouw ideale droomhuis buiten je budget valt. Daarnaast zal je van je vorige stulpje af moeten. Bij de één gaat het hier om een ander koophuis en bij de ander om een huurcontract. Lees je goed in wat betreft de voorwaarden en bespreek met een professional wat je opties zijn, ook qua hypotheek en zeker qua actuele hypotheekrente. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Kijk voor meer informatie hierover op Hypotheekrente.nl.