Het is een probleem wat de meeste vrouwen met een grotere (bh-)maat wel kennen: je moet altijd kiezen tussen functioneel of mooi. Heel veel lingeriewinkels hebben ontzettend veel keus als je een kleinere maat hebt, maar zodra het groter wordt, zijn de opties opeens ontzettend gelimiteerd. Weg is het kant en weg zijn de mooie kleurtjes. En als je dat wel wilt, moet je of ontzettend goed zoeken, of offers maken in het functioneren van je bh. Dat is ook zeker niet goed. Gelukkig is er nog een oplossing voor zij die leuke lingerie grote maten zoeken: Een make-over van je huidige lingerie! Hoe? Dat lees je hier.

De geschiedenis van de bh

Eerst even een korte geschiedenisles. Altijd handig, toch? De bh zoals we die nu kennen ontstond aan het eind van de 19e eeuw in het Westen, en raakte aan het begin van de 20ste eeuw echt ingeburgerd in de samenleving. We kunnen echter niet vergeten dat veel van de taken die de bh nu vervuld, eerst werden vervuld door het korset. Het korset was een kledingstuk dat zowel de borsten ondersteunde als de taille dunner maakte, door middel van het insnoeren van het korset, meestal op de rug. Vrouwen droegen dit onder hun jurken. Ook zijn er door de geschiedenis heen al veel verwijzingen naar kledingstukken die dezelfde functie hadden als de Bh’s van nu.

Geef je bh een make-over

En dan nu door naar het transformeren van dit kledingstuk. Pak een simpele bh, eentje die goed past en lekker zit, maar waarvan de kleur je nogal tegenvalt. Een belangrijk onderdeel bij dit project is een lijmpistool. Zoiets kan je halen bij een bouwmarkt of knutselwinkel. Zorg er ook voor dat je de kleur stof, het soort kant en eventuele andere dingen bij de hand heb, en een naaisetje met bijpassende garen. Je kan met de stof een nieuwe kleur aan je bestaande bh geven. Deze kan je er zowel op lijmen als op naaien, maar naaien geeft vaker een mooier en meer permanent effect (hete lijm kan nog weleens op bollen). Maak het kant vast waar je het wilt hebben (hier kan je meestal wel hete lijm voor gebruiken, alleen aan de randen). Eventuele kraaltjes en strikjes zet je vast met naald en draad of met lijm, net wat beter past. Let wel op dat je de structuur van de bh niet aantast, en het ook niet moeilijker maakt om hem te dragen (niks aan de binnenkant van de cups, dus).

Experimenteer dus lekker hiermee. Als je je ideale bh niet kan vinden, maak hem dan!