Hoofddeksels zijn een veel gedragen attribuut. Mutsen, Hoeden en petten(caps) zien we veelvuldig in het straatbeeld voorbijkomen. Vooral onder jongeren zijn caps mateloos populair. Petten werden oorspronkelijk vooral door boeren en arbeiders gedragen. Het ging om wat kleinere petten met een kleine klep. Engelse boeren droegen vaak een geruite pet, terwijl het bij Nederlandse boeren vaak om een zwarte pet ging. Wie weet komt de uitdrukking Jan met de pet wel uit die tijd. In de vorige eeuw was het dragen van een hoofddeksel onder mannen en jongens een gewoonte.  Zo droegen de mannen en jongens allemaal een hoofdeksel. Op het moment dat je geen pet droeg, viel dit dan ook direct op en begon men zich af te vragen wat er mee was gebeurd. Men vond het dragen van een pet ook een vorm van bescherming tegen kou in de winter en de zonnestraling in de zomer. De huidige, veel gedragen, caps vinden hun oorsprong in het Amerikaanse honkbal. Fans en sporters droegen daar vrijwel allemaal een cap.

Soorten caps

Caps zijn er in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Vandaag de dag zijn caps zeer populair onder jongeren en is het een modegevoelig item. Veel bekende sporters dragen ook caps en hun fans volgend dan ook. Een aantal populaire soorten caps zijn de snapback, een verstelbare cap met een vlakke klep. De trucker cap is vergelijkbaar met een baseball cap maar het voorste gedeelte is vaak van schuim gemaakt. De dadhat ook wel curved cap genoemd is een cap met een gekromde ronde klep. De panel cap is een gewilde cap met een vlakke klep. Caps zijn de afgelopen jaren weer steeds gewilder geworden en op scholen en in het uitgaansleven worden ze veel gedragen.

Goorin Bros

De Goorin Bros pet is een begrip in de wereld van de caps. Goorin Bros is in 1895 opgericht in Pittsburgh. Het bedrijf is hard gegroeid en inmiddels worden de populaire Goorin Bros trucker caps wereldwijd gedragen. Ook bekende voetballers dragen de caps. De Animal Farm collectie is een bekende lijn van Goorin. Ondanks de enorme groei hecht Goorin veel waarde een familiebedrijf te blijven. Er staat nog steeds een Goorin aan de leiding van het bedrijf. De verwachting is dat ook in Nederland het aantal dragers van een Goorin pet verder toe zal gaan nemen. Veel fans van het merk wachten ieder jaar in spanning wat de nieuwe collectie gaat brengen.