Ik werk in de ouderenzorg en echt, daar kom ik nog zeer regelmatig mensen tegen die het niet zo hebben op douchen. Laat staan op een regendouche. Het gaat dan vooral om mensen met een vorm van dementie die zijn vergeten hoe ze leefden als volwassene, maar die hun kindertijd nog goed herinneren. In die kindertijd was er geen regendouche. Als er al een douche was, was dat een klein straaltje uit een nauwelijks zichtbare douchekop. Als vervolgens deze mensen in een super modern appartement terechtkomen weten ze letterlijk echt niet wat hun overkomt. De regendouche stort een hoeveelheid water over hen uit waar deze mensen letterlijk van schrikken. Voor hen is dit een hele andere ervaring dan voor ons. Een regendouche is voor mij een ontspanning, voor hen is het eng.

Regendouche: hoeveel kost dat?

Tel daarbij op dat ouderen veelal schaarste en armoede hebben meegemaakt. En tja, die plens water uit de regendouche kost wel heel veel geld. Sommigen vragen dat dan ook echt: hoeveel kost dat eigenlijk? Waarna ze na een hele snelle sprong onder de douche de kraan snel weer dichtdraaien voordat hun kleine fortuin via het putje verdwijnt. Ik vind het heel boeiend om die verschillen in generaties te zien als het gaat om ogenschijnlijke eenvoudige gebruiksvoorwerpen. Voor mij is de regendouche trouwens ook wel een dure luxe, hoor. Ik heb nog een eenvoudig douchekopje thuis, maar in de vakanties neem ik het er heerlijk van. Ontspannen wordt dan nog echt een luxe. En dan droom ik wel eens van zo’n douche thuis.

Doe mij er ook maar eentje

Natuurlijk wil dus heel graag stiekem wel een beetje luxe in mijn eigen badkamer. Gelukkig wordt een regendouche voor steeds mee mensen bereikbaar. Ondertussen doe ik erg mijn best de mensen die ik verzorg te laten genieten van deze luxe. Ik ben ervan overtuigd dat als ze er eenmaal echt onder hebben gestaan, ze niets anders meer willen. En dat klopt natuurlijk ook. Ook ouderen genieten van die heerlijke, warme stralen op hun rug. Tegenwoordig moet ik ze soms echt aansporen om eronderuit te komen want ik moet ook weer verder. Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk houdt iedereen, jong of oud, van een beetje luxe ontspanning. En als dat in je eigen badkamer kan is dat natuurlijk helemaal ideaal. Dus ook ik ga het internet maar eens afspeuren. Misschien vind ik wel wat in mijn prijsklasse.