Je ziet hem natuurlijk wel op Nationale feestdagen: de wimpel. Dit is een typisch Nederlands gebruik dat je nergens anders ter wereld aantreft. Hij hangt meestal boven de Nederlandse vlag en is oranje. Toch is daar lang niet alles mee gezegd. Zo zijn er ook wimpels te zien op standaarden bij bepaalde huizen. Elke provincie heeft zijn eigen wimpel en bij hele feestelijke familie gebeurtenissen wordt een witte wimpel gehesen. Maar hoe zit dat nu met al die wimpels? Wanneer hijs je hem wel en wanneer niet? Daarop krijg je in dit blog antwoord.

Wimpel: de regels

Eerst maar even de officiële regels. De oranje wimpel mag je niet te pas en te onpas ophangen. Die wappert alleen op Koningsdag en op de verjaardagen van koningin Maxima, prinses Beatrix en de prinses van Oranje. Bij alle andere gelegenheden, en laten we eerlijk zijn, dat zie je natuurlijk wel, wordt het oranje vaandel ten onrechte gebruikt. Bij geboorte of huwelijk binnen het Koninklijk Huis mag je de wimpel echter ook gebruiken. Deze regels gelden voor de oranje wimpels. Verder zijn er voor de andere wimpels geen regels voorgeschreven. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de twaalf wimpels van de twaalf provinciën. Die mogen gebruikt worden naar believen dus. Vaak zie je wimpels bij provinciehuizen of op pleinen. Het geeft natuurlijk een mooi en feestelijk gezicht, zo’n lange wimpel. Ook Rooms Katholieke kerken gebruiken vaak wit gele wimpels voor bijzondere momenten zoals de keuze van een paus of een bisschop. Wimpels kunnen niet gebruikt worden als teken van rouw want ze mogen niet halfstok hangen. Je kunt dan bijvoorbeeld wel zwarte wimpels hijsen.

Jouw eigen feest in stijl

Maar ook als privé persoon mag je wimpels aan de vlaggenstok hangen. Van oudsher hangen mensen de wimpel uit om iets te vieren. Denk dan vooral aan geboortes en communies. Al van verre kunnen mensen zo zien dat er in jouw huis een feest is. Je kunt tegenwoordig zelf makkelijk online een wimpel uitzoeken en kopen. Het is een leuke manier om een statement te maken of gewoon een manier om een Oranje feest mee te vieren. Het geeft je huis en feest ook iets heel aparts mee want vroeger zag je dit soort gebruiken toch vooral bij de gegoede medeburger, maar daar is allang geen sprake meer van. Dus ga eens online kijken en zoek de wimpel uit die bij jouw feest past.