Iedereen wil wel een keer afvallen in zijn leven. Eén, twee, vijf of tien kilo eraf – en het liefst zo snel mogelijk. Toch is snel afvallen niet altijd de meest gezonde manier van afvallen. Het is daarom verstandig om op een geleidelijke manier af te vallen. Dan duurt het iets langer, maar heb je er vaak wel een stuk langer profijt en plezier van. Het is namelijk belangrijk om bij afvallen je leefpatroon aan te passen. Pas dan kun je vaak echt op de lange termijn kilo’s verliezen, zonder dat ze er een paar maanden later weer aanzitten. We hebben drie verschillende diëten voor je op een rijtje gezet die helpen met afvallen op een verstandige manier. Deze diëten zijn door voedingsexperts en wetenschappers dan ook betiteld als de meest gezonde diëten.

Dieet 1: Mediterrane dieet

Het mediterrane dieet bestaat voornamelijk uit het eten van vele groenten, fruit en volle granen. Daarnaast mag je ook wel gezonde vetten eten, zoals noten. Ook zaden, olijfolie, zuivel, (wit) vlees en vis mag je gewoon eten bij dit dieet, maar dan in wat minder grote porties. Kortom: met het mediterrane dieet mag je echt nog wel heel veel eten. Zodoende is het absoluut geen straf om dit dieet te volgen en houd je het dus lang vol. Dus zoek je afvallen dieet dat verantwoordelijk is? Volg dan het mediterrane dieet! Het is in ieder geval het proberen waard.

Dieet 2: DASH-dieet

Het DASH-dieet staat voor ‘Dietary Approaches to Stop Hypertension’ en heeft als doel – naast afvallen – om iemands bloeddruk lager te krijgen. Dit doet het DASH-dieet door veel groente en fruit te serveren. Daarnaast is magere zuivel een belangrijk ingrediënt voor dit dieet. Je maaltijden bestaan voornamelijk uit volkoren producten, plantaardige olie, kip, vis en noten. Het DASH-dieet heeft wel wat weg van het mediterrane dieet en wordt dus ook gezien als een verantwoord dieet. Bij WW (Weight Watchers) kun je nu middels een speciale afvallen app bijhouden wat je eet op een dag. Zo weet je goed wat er op het DASH-menu staat, en wat juist niet!

Dieet 3: MIND-dieet

Het MIND-dieet is een bijzonder dieet dat gewichtsverlies niet eens zozeer als hoofddoel heeft. Het staat voor ‘Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay’, wat zoveel betekent als een Mediterrane interventie voor neurologische achteruitgang. Dit is misschien nog steeds niet heel duidelijk, maar het gaat er bij het MIND-dieet om dat je zodanig eet dat het verouderen van je hersenen wordt vertraagd. Dit voorkomt op de lange termijn ziektes.