Naast Bitcoin kopen en Monero is Ethereum kopen een van de meest stabiele investeringen in cryptocurrency. De afgelopen maand heeft Ethereum echter een sterke daling in waarde gezien. Deze daling komt door een aantal bugs in het nieuwe systeem van Ethereum. Het kan weken of zelfs maanden duren om het netwerk van deze fouten te laten herstellen. Dankzij dit ongeluk is het waarschijnlijk dat Ethereum kopen de komende maand minder kost. Maar waarom zou jij vertrouwen moeten hebben in deze digitale valuta? Wat maakt Ethereum met haar unieke gebruik van nodes nu zo speciaal? Om dit goed te begrijpen is het cruciaal om de belangrijkste innovaties van Ethereum onder de loep te nemen.

Smart contracts en gedecentraliseerde apps

Dankzij de slimme toepassing van blockchain technologie in Ethereum draagt ieder apparaat dat deelneemt in het netwerk een uitgebreid logboek met zich mee. Dit logboek is de blockchain, waarin elke gebeurtenis op het netwerk wordt vastgelegd. Smart contracts maken hier heel slim gebruik van. Je zet eigenlijk een soort advertentie in de blockchain waarin je aangeeft wat je te bieden hebt en wat je ervoor terug wil. Zo kan er zonder bank of institutie veilig gehandeld en zelfs geleend worden. Gedecentraliseerde apps (Dapps) zijn de logische volgende stap. Dit zijn smart contracts die zodanig zijn ontwikkeld dat ze niet meer een enkele lening of handeling verrichten, het zijn hele applicaties. Omdat elk nieuwe contract en elke nieuwe Dapp op de blockchain wordt vastgelegd blijft jouw contract of Dapp online zelfs wanneer jouw apparaat niet met het netwerk is verbonden. Het meest innovatieve concept van Ethereum is echter haar unieke gebruik van nodes. Maar wat doet zo'n node precies?

Nodes zijn de fundering van een gedecentraliseerd netwerk

Het is veilig om Ethereum te kopen en te verkopen dankzij nodes. Een node is een apparaat dat verbonden staat met het netwerk en de volledige geschiedenis van de blockchain bevat. Nodes zorgen voor de integriteit van een netwerk, ze valideren nieuwe gebeurtenissen en slaan elke nieuwe gebeurtenis op in de blockchain. Het kost schijfruimte, werkgeheugen en electriciteit om zo'n node online te houden. Het is dankzij de duizenden nodes wereldwijd dat cryptocurrencies zoals Ethereum vrijwel immuun zijn voor aanvallen van hackers. Zelfs fysieke aanvallen kunnen vrijwel onmogelijk alle bestaande nodes vernietigen, het zijn er simpelweg te veel. Door de zware volledige nodes kunnen kleinere investeerders Ethereum kopen met lichtgewicht nodes. In deze kleinere nodes zit enkel de meest recente geschiedenis van de blockchain, die door de grotere nodes wordt gecontroleerd. Let de komende tijd dus goed op de koers en koop Ethereum voordat de prijs weer omhoog schiet.