Als je een elektrische fiets wilt aanschaffen, dan zijn er nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden. Met deze handige tip weet je zeker dat je de elektrische fiets kiest die bij je past. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Niet zo vreemd, wat 1 op de 3 mensen maakt de keuze om over te stappen op een e-bike. Hoewel je misschien denkt dat een fiets met aandrijving alleen geschikt is voor ouderen, kiezen ook steeds meer jongeren voor een fiets met trapondersteuning.

Ze zijn een makkelijk en milieuvriendelijk vervoermiddel in de stad, maar ook als je voor je werk langere afstanden moet fietsen biedt een elektrische fiets uitkomst. Je hoeft tegenwoordig dan ook geen sportief multi talent meer te zijn om te kunnen genieten van een lange fietstocht. Omdat een e-bike in de regel vaak duurder in aanschaf is dan een gewone fiets, is het goed om je wat meer te verdiepen in de verschillen die er zijn. Met deze tips weet je zeker dat je een e-bike kiest die voldoet aan jouw wensen.

De motor van de elektrische fiets

Een belangrijk onderdeel van de e-bike is de motor. Deze zorgt immers voor de juiste trapondersteuning tijdens het fietsen. Ze zijn er in 3 verschillende varianten. Zo kun je kiezen uit een elektrische fiets met een middenmotor, maar er bestaan ook e-bikes met een motor in het voor of achterwiel. Elke motor zorgt op zijn beurt voor een verschillende ondersteuning. De keuze die je daarin maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en de afstanden die je gaat fietsen. Zo geeft een e-bike met een voorwielmotor weer een andere fietservaring dan een elektrische fiets met een middenmotor. De enige manier om uit te vinden welke soort motor bij je past, is door de elektrische fiets voor aankoop uitgebreid te testen. Zo kun je de juiste keuze maken bij de aanschaf van een e-bike.

Elektrische fiets accu en onderhoud

Zoals bij iedere fiets moet ook een elektrische fiets goed onderhouden worden. Dit verlengd niet alleen de levensduur van je accu, maar zorgt er ook voor dat levensduur van de e-bike aanzienlijk kan worden verlengd. Zeker wat betreft de accu van een elektrische fiets dien je een aantal regels in acht te nemen. Zo moet je de accu beschermen tegen flinke temperatuurschommelingen en moet deze regelmatig opgeladen worden op de juiste manier. Zo blijft jouw e-bike een goede actieradius behouden.